Het kamp | HBS Zomerkamp

Agenda:

  • 15 juli - Fietsen inleveren 08:30 t/m 10:00
  • 18 juli - Zomerkamp 2020

Het kamp

Al 70 jaar organiseert HBS voor al haar jeugdleden een inmiddels legendarisch zomerkamp. Voor de meeste kraaien is dit kamp vol tradities inmiddels een begrip. Voor de HBS-ers die nog niet zijn mee geweest (en hun ouders) volgt hieronder een korte beschrijving van hoe zo’n week kamp eruit ziet.

Elke zomer gaan we de eerste week van de schoolvakantie met ongeveer 120 deelnemers, variërend van de F-klasse tot en met de A-klasse, een week op kamp in de Achterhoek. Vlakbij het dorpje Veldhoek, in de buurt van Doetinchem, ligt in de bossen een groot grasveld dat wij als kampterrein gebruiken.

Begeleiding en verblijf
Naast de deelnemers gaan er natuurlijk ook leiders mee op het kamp, afhankelijk van het aantal deelnemers meestal een stuk of vijfendertig. Al deze leiders zijn lid van HBS en zijn ook zelf als deelnemer mee geweest.
Een paar dagen voordat het kamp voor de deelnemers begint, reist een groep leiders alvast af naar Veldhoek om het kamp op te bouwen. Bij aankomst ligt er alleen een groot grasveld met één enkele kraan. In een paar dagen tijd wordt dit veld omgetoverd tot een compleet kampterrein met grote tenten voor de kinderen, een waterleiding met kranen achter alle tenten, sportveldjes, een grote kantinetent met bar, een keukentent en eethoek, een aantal wasbakken en toiletten en een vlaggenmast met HBS-vlag. Tijdens het kamp worden alle warme maaltijden bereid op houtvuur door een zeer ervaren kookploeg van vijf man.
De kraaien slapen tijdens het kamp in grote tenten met 10 a 12 jongens van dezelfde leeftijd bij elkaar. De jongens liggen altijd bij hun elftalgenootjes in de tent. Ook slapen in iedere tent minimaal twee leiders. Deze leiders vormen de hele week de vaste begeleiding van de kinderen uit hun tent. Ze organiseren het dagprogramma voor en zijn het vaste aanspreekpunt voor de jongens.
’s Ochtends wordt er gesport in teams samengesteld uit deelnemers van alle verschillende leeftijden door elkaar. Er wordt dan gestreden om de beroemde Craeyenlympics-medailles. ’s Middags en ’s avonds is er een sport en spel programma met de eigen leeftijdsklasse.

Programma
Een dag op het HBS-zomerkamp kan er zo uitzien:

  • 08:30 - Gezamenlijk ontbijt. (Als het niet regent eten we altijd buiten aan grote tafels.)
  • 09:30 - Start Craeyenlympics. In een team van ongeveer 10 deelnemers van alle leeftijden gaan we voetballen, cricketen, fietsen, atletieken of survivalen.
  • 12:30 - Gezamenlijke lunch
  • 14:00 - Middagprogramma met de eigen leeftijdsklasse. Bijvoorbeeld fietscrossen tennissen, voet-volleybal of levend stratego in het bos
  • 18:00 - Gezamenlijk avondeten
  • 19:00 - Avondprogramma met de eigen leeftijdsklasse. Bijvoorbeeld een bezoek aan de boerderij in de buurt (voor de F-jes)

Vanaf 20:00 gaan de eerste deelnemers na een controle op teken, handenwassen en tandenpoetsen naar bed.
Naast dit volle programma is er ook nog genoeg vrije tijd voor de jongens om te spelen op het kampterrein. In deze vrije tijd ontstaan er vaak spontaan voetbal- en cricketwedstrijdjes over het hele veld, vaak met gemixte leeftijdsklassen. Als het weer het toelaat gaan we altijd minimaal één dag met de hele groep naar het buitenzwembad in het nabijgelegen Ruurlo.

Informatie
Mocht u vragen hebben over het HBS zomerkamp kunt u altijd contact opnemen met hoofdleider Jeroen Glasbergen, om een mail te sturen klik hier.