Het kamp

Dit jaar organiseert onze vereniging voor de 75ste keer het HBS Zomerkamp voor jeugdleden van de voetbal en cricketafdeling. Dit kamp is binnen en buiten onze vereniging een begrip. Een week vol prachtige clubtradities waarin het draait om kamperen, koken op houtvuur, voetballen, fietsen, zwemmen, nachtspelen, zingen bij het kampvuur en genieten van het met elkaar samen buiten zijn. De meeste van onze jonge jeugdleden weten het na hun eerste week HBS Zomerkamp zeker: hier wil je elk jaar bij zijn!

Het HBS Zomerkamp vindt elk jaar plaats in de eerste week van de schoolvakantie. Het aantal deelnemers varieert tussen de 80 en 140, waarbij al onze jeugdleden, van de JO6 tot en met de JO19, van harte welkom zijn.

Het kamp vindt plaats in de prachtige Achterhoek. Vlakbij het dorpje Veldhoek, in de buurt van Doetinchem, ligt in de bossen een prachtig grasveld dat wij al tientallen jaren als ons kampterrein gebruiken.

Begeleiding

Naast de deelnemers gaan er uiteraard ook begeleiding mee. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn dat meestal een stuk of vijfendertig leiders. Al deze leiders zijn lid van HBS, zijn vaak ook jeugdtrainer en zijn ook zelf als deelnemer mee geweest. Sommige van hen zijn echte Zomerkamp-veteranen die al tientallen jaren meegaan op kamp. Eerst als deelnemer en later als leider. Meer informatie over de begeleiding vindt u hier.

Kampterrein

Een paar dagen voordat het kamp voor de deelnemers begint, reist een groep leiders af naar Veldhoek om het kamp op te bouwen. Bij aankomst treffen zij alleen een groot grasveld met één enkele kraan. In een paar dagen tijd wordt dit veld omgetoverd tot een kampterrein met grote tenten voor de kinderen, een waterleiding met kranen achter alle tenten, sportveldjes, een grote kantinetent met bar, een keukentent en eethoek, wasbakken en toiletten en natuurlijk een vlaggenmast met HBS-vlag. Tijdens het kamp worden alle warme maaltijden bereid op houtvuur door een zeer ervaren kookploeg van vijf man.

De kraaien slapen tijdens het kamp in grote tenten met 10 a 14 jongens van dezelfde leeftijd bij elkaar. De jongens liggen altijd bij hun elftalgenootjes in de tent. Ook slapen in iedere tent minimaal twee leiders. Deze leiders vormen de hele week de vaste begeleiding van de kinderen uit hun tent. Ze organiseren het dagprogramma zijn het vaste aanspreekpunt voor de jongens.

Programma

Elke ochtend wordt er gesport in teams samengesteld uit deelnemers van alle verschillende leeftijden door elkaar. Zo leren de deelnemers van jong tot oud elkaar kennen. Er wordt dan gestreden om de beroemde Craeyenlympics-medailles. In de middags is er een sport en spel programma met de eigen leeftijdsklasse.

Naast dit volle programma is er nog genoeg vrije tijd voor de jongens om te spelen op het kampterrein. In deze vrije tijd ontstaan er vaak spontaan voetbal- en cricketwedstrijdjes over het hele veld, vaak met gemixte leeftijdsklassen. Als het weer het toelaat gaan we altijd minimaal één dag met de hele groep naar het grote buitenzwembad in het nabijgelegen Ruurlo.

Een dag op het HBS-zomerkamp kan er zo uitzien:

  • 08:30 - Gezamenlijk ontbijt. (Als het niet regent eten we altijd buiten aan grote tafels.)
  • 09:30 - Start Craeyenlympics. In een team van ongeveer 10 deelnemers van alle leeftijden gaan we voetballen, cricketen, fietsen, atletieken of survivalen.
  • 12:30 - Gezamenlijke lunch
  • 14:00 - Middagprogramma met de eigen leeftijdsklasse. Bijvoorbeeld fietscrossen tennissen, voet-volleybal of levend stratego in het bos
  • 18:00 - Gezamenlijk avondeten
  • 19:00 - Avondprogramma met de eigen leeftijdsklasse. Bijvoorbeeld een bezoek aan de boerderij in de buurt (voor de F-jes)
  • Vanaf 20:00 gaan de eerste deelnemers na een controle op teken, handenwassen en tandenpoetsen naar bed.

Informatie

Mocht u vragen hebben over het HBS Zomerkamp dan kunt u contact opnemen met hoofdleider Jeroen Glasbergen, gebruik daarvoor het contactformulier.